Fatömegbecslés erdészeti területeken

A projektben alkalmazott módszerrel a terepi mérések többsége kiváltható, így jelentős költségmegtakarítás érhető el


Steicher György, ügyvezető – Pannónia Kft

Probléma leírása

Erdőállományban található faegyedek dendrometriai paramétereinek pontos mérése rendkívül költséges, a szakember hiány miatt határidőre nehezen kivitelezhető.A jelenleg hozzáférhető erdészeti adatbázisok megbízhatósága nagyon változó, a klasszikus becslésen alapuló terepi mérések jelentős szubjektív hibával terheltek.

Célok

Erdőállományban található faegyedek pozíciójának, magasságának azonosítása távérzékelt adatok felhasználásával, valamint ezekből (statisztikai összefüggések ismeretében) a vizsgált állomány fatömegének meghatározása.

Feladatok

Lombmentes időszakban felvételezésre került légi lézerszkennelés (LiDAR) során nyert pontfelhőből nagypontosságú domborzat- és felületmodell készül a területről, így az egyes faegyedek pozíciója, magassága és egyéb lényeges dendrometriai paraméterek is meghatározhatók. A hiperspektrális légi felvételezés alkalmazásával fafaj szintű térkép készíthető. A terepi kiegészítő mérések alkalmazásával pontos fatömegbecslés végezhető a felmért területről.

Alkalmazott technológiák

  • légi hiperspektrális technológia
  • légi lézerszkennelés (LiDAR) technológia
  • digitális mérőkamerás technológia
  • terepi kalibrációs mérések

Végtermékek

Az előállított adatbázisban rejlő lehetőségek

A faegyedek pozíciója és az egyedenkénti becsült fatömeg részletes adatforrást biztosít a rövid- és hosszútávú erdészeti tervezéshez.

A térképi és táblázatos adatok alkalmasak arra, hogy az adatokra egyfajta döntéstámogató rendszerként tekintsünk egy-egy erdészeti beavatkozás megtervezése során (pl.: végvágás előtt a szállítási útvonalak megtervezése, az emberi és gépi erőforrások tervezése, engedélyeztetés).

Az adatokat nemcsak egyedszinten, hanem fajra, területegységekre, magassági kategóriákra stb. aggregáltan tudjuk szolgáltatni a megrendelők részére tervezési feladatokhoz.

Vélemény, hozzászólás?