GeoRisk döntéstámogató rendszer – biztosítási ágazatban műhold alapú ágazati támogatás

„A mezőgazdasági biztosítások piacán különösen nagy jelentősége van a helyes kockázatbecslésnek. Ennek alapját kiterjedt vizsgálatokkal létrehozott alapadatok révén lehet megteremteni. A károk bekövetkezésekor pedig a kárrendezéskor minden érintett fél elemi érdeke, hogy a kifizetés valós, hiteles és ne becsült adatok alapján történjék.”

Bordás Imre – mezőgazdasági biztosítási csoportvezető, Generali Biztosító Zrt.

Probléma leírása

Mezőgazdasági területen bekövetkezett károk nagy területen eltérő intenzitással keletkeznek. Az állományban bekövetkezett károk okai is nagyon változatosak lehetnek: a rendkívüli időjárási helyzettől kezdve a vadak okozta kártételen keresztül a nem megfelelő agrotechnikai beavatkozásokig. A károk objektív felmérése nehéz és költséges feladat a terepi bejárás alkalmával. A folyamatosan keletkezett műholdfelvételek lehetőséget adnak a jelenségek tér- és időbeli változásainak detektálására, akár pontos mennyiségi (hozam) számításokra is alkalmasak.

Alkalmazott technológiák

  • optikai és radar műhold adatok
  • meteorológiai adatok
  • UAV felvételezés
  • terepi adatok feldolgozására fejlesztett modul
  • parcella alapú online webGIS szolgáltatás (GeoRISK)
  • térinformatikai elemzések, riportok

A felmérés/alkalmazás helyszíne és időpontja

Az adatszolgáltatás Magyarország teljes területére érvényes, 2019-óta folyamatos

Végtermékek

A GeoRISk rendszer 7/24 online elérésű térinformatikai rendszer, amely integrálja a műhold és meteorológiai adatokat. Automatikusan letölti és feldolgozza a távérzékelt felvételeket. Az információk parcella szinten lekérdezhetőek. A kiválasztott táblákra idősoros elemzés és változásvizsgálat is futtatható, így meglehet határozni a táblákban történő változások pontos nagyságát és idejét. Terepi adatokkal kalibrálható, így pontos hozammérésre is alkalmas.

GeoRISK szolgáltatás kezelő felülete
GeoRisk online kezelő felülete, egy minta parcellával. Az adatok MEPAR alapján megjeleníthetőek

Ügyfeleink véleménye a szolgáltatásról

Milyen problémára keresett megoldást az Evrirosense Kft. megkeresésekor?

A mezőgazdasági biztosítások piacán különösen nagy jelentősége van a helyes kockázatbecslésnek. Ennek alapját kiterjedt vizsgálatokkal létrehozott alapadatok révén lehet megteremteni. A károk bekövetkezésekor pedig a kárrendezéskor minden érintett fél elemi érdeke, hogy a kifizetés valós, hiteles és ne becsült adatok alapján történjék. Ezen bonyolult összefüggésrendszer fejlesztéséhez, vagyis mezőgazdasági biztosítások kockázatelemzéséhez, ill. a károk pontos felbecsüléséhez, méréséhez vettük és vesszük igénybe az Envirosense Kft. szolgáltatását.   

Bordás Imre – mezőgazdasági biztosítási csoportvezető, Generali Biztosító Zrt

Hogyan ítéli meg a jelenlegi együttműködést?

Az Envirosense Kft-vel egy a mezőgazdasági biztosítási piacot új alapokra helyező, több évig tartó kutatás-fejlesztési projektet hajtunk végre, folyamatosan finomítva a kívánalmakat, a beérkező adatsorokat. Az eddigi együttműködés nagyon bíztató, ám még több, legalább három év szükséges a fejlesztés befejezéséhez, ahhoz, hogy késztermékkel álljunk elő.  

Bordás Imre – mezőgazdasági biztosítási csoportvezető, Generali Biztosító Zrt

Megvan-e elégedve Az Envirosense Kft.-vel?

Az eddigi együttműködésünk eredményes, a szükséges adatszolgáltatás mindig időben és megfelelő minőségben történik, nagyon rugalmas az Envirosense Kft. és ez jelentősen könnyíti a munkánkat. A fejlesztés folyamatos és ehhez minden segítséget, háttér információt, adatot megkapunk

Bordás Imre – mezőgazdasági biztosítási csoportvezető, Generali Biztosító Zrt

Vélemény, hozzászólás?