Csattanó maszlag feltérképezés popcorn kukoricában

Az Envirosense Hungary egy innovatív eljárásokon alapuló, pontos távérzékelési technológiát fejlesztett ki a popcorn (pattogatni való) típusú kukoricában is tömegesen előforduló, rendkívül veszélyes csattanó maszlag (Datura stramonium) gyomnövény térképezésre.

A popcorn (pattogatni való) kukorica emberi fogyasztásra szánt termék, ezért a termelésére vonatkozólag is sokkal szigorúbb előírásokat kell betartani, mint például a takarmánykukorica esetében. Egyik legnagyobb probléma az egészségre rendkívül veszélyes, erősen mérgező, csattanó maszlag (Datura stramonium) gyomnövény. A betakarításra kerülő popcorn kukoricában szinte minden esetben megtalálható, a mérgező magját már beérlelt, csattanó maszlag. A termeltető nem köteles átvenni a popcorn kukoricát, amennyiben az nem felel meg a meghatározott minőségi követelményeknek, amik között szerepel, hogy mérgező gyomtól mentesnek kell lennie.

A gyomnövények megtalálása, főleg nagyobb táblák esetében nem egyszerű, illetve igen költséges feladat, amely jelentős plusz terhet ró a gazdálkodóra. Ezen probléma megoldásában nyújt segítséget az Envirosense Hungary Kft. A légi technológia segítségével betakarítás előtt, a már leszáradt popcorn kukorica állományban feltérképezzük a jelen lévő gyomnövényeket, amelyek közül leválogatjuk a csattanó maszlagot és a centiméter pontosan meghatározott koordinátáját eljuttatjuk a gazdálkodóhoz.

A gazdálkodó ezen koordináták alapján egy okostelefon és egy általunk javasolt, ingyenes, szoftver segítségével pontosan tudja lokalizálni a kiirtandó növények helyét. Nem szükséges bejárnia, bejáratnia a teljes parcellát, ezzel jelentős költségtől szabadul meg.

A szigorodó élelmiszerbiztonsági irányelveknek köszönhetően rövidesen előfordulhat, hogy a növényolajipari és/vagy állati takarmányozásba szánt termények minőségi feltételei között is megjelenik, hogy a betakarított termény mérgező gyommagtól mentes legyen. Ezen okok miatt tervezi cégünk bevezetni ezt a technológiát a napraforgó és a takarmánykukorica területeken is.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket és szeretnék mérgező gyommentes állapotban betakarítani popcorn kukoricájukat, keressenek minket bizalommal!