Távérzékelt adatokkal az árvízvédelem szolgálatában

Az elmúlt két évtizedben, több esetben is megdőltek az árvízszint rekordok a Duna vízgyűjtőjén, így hazánkban is. A magas vizállások és a gyorsan lefolyó árvízi hullámok komoly kihívások elé állítják a vízügyi szakembereket, hiszen egy-egy árhullám gazdasági, társadalmi és környezeti kockázatokat is magában hordoz. A kiépített védvonalak, az árvízvédelmi töltések állapotfelmérése kiemelt szerepet kap a védekezésben, elsősorban a megelőzésben. A korszerű mérési módszerek új lehetőségeket teremtenek a környezet állapotának felmérésében, az árvízvédelmi töltések és környezetük minél részletesebb megismerésében.

Az árvízvédelmi feladatok támogatására, korszerű technológiákon, elsősorban geofizikai, talajmechanikai méréseken és légi távérzékelt adatok felhasználásán, alapuló innovatív módszertan kifejlesztését célozza a Miskolci Egyetem koordinálásában megvalósuló „Complex flood-control strategy on the Upper-Tisza catchment area – DIKEINSPECT” című nemzetközi projektje. A projekt magyar, szlovák, ukrán és román szakértők közreműködésével valósul meg, és új árvízvédelmi stratégiák kidolgozására fókuszál, amelyeknek meghatározó részét képezik a szenzoros adatok, és az ezek felhasználásával történő predikciós modellezés.

A projekt sikerességéhez távérzékelési eszközeivel cégünk is hozzájárul, a Geogold Kárpátia Kft. geofizikai szakértőivel szorosan együttműködve. Az árvízi modellezésben nagy szerepet kapnak a nagypontosságú domborzatmodellek, amelyeket légi lézerszkenneléssel állítunk elő. A mederből kilépett víz terjedésének értékeléséhez fontos tényező a felszín érdességének vizsgálata is, amelyet a felszínborítási kategóriák azonosításával tudunk elérni. Ehhez nagyfelbontású ortofotóink, illetve műholdfelvétel feldolgozási algoritmusaink adnak megfelelő alapot.