Szeizmikus kutatási terület térképezéséhez nagy pontosságú terepmodell előállítása

 

” A légi lézerszkennelt (LIDAR) technológiával készített terepmodell alkalmazásával gyorsabb, olcsóbb és pontosabb lett a tervezési folyamat. Csökkent a kiadásunk, nőtt a bevételünk, minden szempontból jól jártunk. 

Hasillo Gergely – Acoustic Geophisical Service KFT

Probléma leírása

A  geofizikai terepi mérések tervezése, előkészítése és kivitelezése nehezen kivitelezhető a terep pontos ismerete nélkül. A jelenleg elérhető térinformtikai adatbázisokból ez a feladat nem végezhető el. A hagyományos terepi felmérés költséges és időigényes.

A terület jelentős része növényzettel sűrűn benőtt, nehezen bejárható részeket tartalmazott

Alkalmazott technológia

Légi lézerszkennelés és ortofotó készítés. A légi felmérési adatokból osztályozott terepmodellt és felszínmodellt állítottunk elő a megrendelő részére.

A felmérés helyszíne és időpontja

Bag és környéke, összesen 400km2,Időpont: 2019 április

Végtermék

A légi felmérési adatokból osztályozott terepmodellt és felszínmodellt állítottunk elő a megrendelő részére.

A nagy felbontású digitális terepmodell segítségével a kutatási terület legapróbb részeteit is megismerhetjük. Az erdei utak, árkok, tereptárgyakmérete és pozíciója pontosan meghatározható.

Az ügyfeleink véleménye a szolgáltatásról

Milyen problémára keresett megoldást?

Két munkánk során is nagyszerűen és hatékonyan tudtunk együttműködni az Envirosense Kft-vel. Egy alkalommal digitális terepmodellre, azon belül is elsősorban magassági koordinátákra volt szükségünk egy adott területtel kapcsolatban. Erdei környezetben, nagyon sok pont GPS koordinátáját felhasználva dolgozunk. A precíziós GPS mérés során az általunk tűzött pontok magassági koordináta értékeinek ellenőrzéséhez használtuk fel a magassági modellből származtatott értékeket, azon pontok esetében ahol a GPS mérés magassági értéke pontatlannak bizonyult. Az Envirosense Kft. által alkalmazott Lidar technológia révén hajszálpontos magassági adatokhoz jutottunk, így precízen el tudtuk végezni a munkánkat. Egy másik alkalommal tulajdonképpen munkagépeink számára kerestünk utat egy általunk kevéssé ismert erdőben. Arra akartunk már irodai környezetben választ kapni, hogy adott erdőben meglévő, korábban már kijárt utak közül melyeket használhatják legoptimálisabban a munkagépeink.

Megkapta tőlünk a keresett megoldást?

A termék ill. a szolgáltatás teljesen megfelelő volt. Az anyagot azokkal a műszaki paraméterekkel kaptuk, amiket kértünk, könnyen, gyorsan, nagy pontossággal tudtuk használni.  

Meg volt-e elégedve az Envirosense Kft-vel? Hogyan tudná jellemezni az adott szolgáltatást?

A szolgáltatás korrekt, pontos, elégedettségre okot adó volt, de amit legalább ilyen fontosnak értékelek az az, hogy a munka során kiváló kommunikáció alakult ki. Nem voltunk szakértői ennek a területnek, a problémát láttuk, a megoldandó feladatot is, de olykor még a pontos kérdésfeltevés is gondot okozott. Az Envirosense Kft. abban is segítséget nyújtott, hogy pontos kérdéseket tudjunk feltenni, melyekre mindig lényegre törő, egyértelmű, jól értelmezhető, gyors és pontos válaszokat kaptunk.    

Hogyan tudná számszerűsíteni a társasággal való együttműködést?

Az Envirosense Kft-vel való közös munka cégünknek konkrét, mérhető anyagi hasznot hozott, hiszen sikerült egy új terméket előállítani a cégtől kapott adatok alapján, másrészt a magassági adatok révén klasszisokkal gyorsabb, pontosabb, olcsóbb, hatékonyabb lett a munkánk.. 

Visszatérne-e az Envirosense Kft-hez akár más típusú igénnyel?

A tapasztalatok alapján a jövőben is bármikor szívesen dolgozunk együtt az Envirosense Kft-vel, mert hatékony, gyors, ár-érték arányban kiváló szolgáltatást nyújtottak cégünk számára.