Légi lézerszkennelés alkalmazása a vízgazdálkodási tervezésben

A hazai vízgazdálkodást az árhullámok, villámárvizek, aszályok, a vízmegtartással kapcsolatban megjelenő egyre nagyobb igények új kihívások elé állítják. Ezek az új kihívások megkövetelik a mérnökök részéről is az innovatív, dinamikus megoldások, modellek alkalmazását a tervezőasztaltól a mindennapi üzemeltetésig.

Ezzel szemben jellemző, hogy Magyarország vízgyűjtő területei méretlenek, az adathiány általános, komoly hátrány ledolgozására van szükség a térinformatikai adatbázisok és felületmodellek területén. A nagy felbontású lézerszkennelés a vízgazdálkodási tervezésnek nagy lendületet képes adni, mivel megfelelő pontossággal rendelkezésre állna a vízgyűjtők geometriája, a területhasználat eloszlása. Így a modellezési folyamatok pontossága és megbízhatóság nagyban nőhet.

A vízkárelhárítás, területi-, és települési vízgazdálkodás, belvízrendezés, vízmegtartás – tározás folyamataihoz létrehozandó, felületmodelleken alapuló térinformatikai háttér mindenképpen előrelépés, legyen szó vízgazdálkodással kapcsolatos pályázatokról, tervezésről, építésről vagy előrejelzésről.

Jelenleg a hazai önkormányzatoknak a TOP plusz „városfejlesztési stratégiák támogatása” alprogramban van lehetőség Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv (ITVT) készítésére támogatást igényelni (https://www.palyazat.gov.hu/top-plusz-131-21)

Amennyiben a tervezéshez szükségük van domborzati és topográfiai adatokra, keresse munkatársunkat: