Szúbogár kártétel térképezése távérzékeléssel

Második mérföldkövéhez érkezett a „Multiszenzoros távérzékelésre alapozott képfeldolgozási módszer kidolgozása a szúbogarak erdészeti kártételének azonosítására” című EUREKA projektünk. Az NKFIH révén támogatott projektünk célja egy olyan távérzékelésre alapozott módszertan kidolgozása, amely lehetővé teszi a szúbogarak erdészeti kártételének azonosítását már a kezdeti szakaszban.

A különböző invazív rovarfajok, mint például a szúbogarak (Scolytinae sp), robbanásszerű terjedése komoly gazdasági és ökológiai károkat okoz mind az európai, mint pedig az Európán kívüli erdőterületeken. Alapvetően a különböző szú fajok fontos szerepet játszanak az erdészeti ökoszisztémákban, azonban a klímaváltozás negatív hatásai, mint például a relatív hőmérsékletemelkedés, a csapadék hiánya, a kitolódó aszályos periódusok, egyrészt csökkentik a fák ellenálló képességét, másrészt hozzájárulnak a szúbogarak optimális életfeltételeinek kialakulásához, a bogarak terjedéséhez és a kártétel kockázatának növekedéséhez. Éppen ezért különösen fontos a kártétel azonosítása még a zöld fázisban (amikor a növényen kívülről még nem látszik a fertőzés), mert a későbbi fertőzési stádiumban a növényt már nem lehet megmenteni.

A projekt keretében németországi és hazai mintaterületeken folytatunk vizsgálatokat és értékeljük a távérzékelési módszerek alkalmazhatóságát a probléma megoldására, illetve az erdőgazdálkodók támogatására. A most zárult 2. mérföldkő keretében a hazai mintaterület eredményeit értékeltük. Az első eredmények alapján elmondható, hogy a módszer alkalmas a szúbogár kártétel azonosítására, de további vizsgálatok szükségesek még a pontosság értékelésére vonatkozóan.

Szúbogarak kártétele fenyőben (Fotó: Philip Scalia/Alamy)

A harmadik mérföldkő végére a célunk az, hogy a módszerrel tovább bővítsük szolgáltatásunkat az erdészek és a természetvédelem számára.