Szúbogarak erdészeti kártételének azonosítása multiszenzoros távérzékeléssel

Probléma leírása

A klímaváltozás negatív hatásai, az egyre gyakoribb aszályos periódusok és az extrém hőhullámok nagymértékben legyengítik az európai fenyveseket, ezáltal csökken az ellenálló képességük a szúbogarak támadásaival szemben. A kéregrágók komoly ökológiai és gazdasági károkat okoznak; a kártétel nagysága csak Közép-Európa fenyőerdőiben több, mint 40 millió m3 évente, ráadásul a farontók elterjedésének további fokozott növekedése várható. A jelentős mértékű fapusztulás az emberek és az erdei állatok életét egyaránt megkeseríti, és a teljes fára épülő iparágat érzékenyen érinti.

Célok

A károsodás mértékéről hagyományos úton is szerezhető információ, de ez önmagában egy nagyon lassú, és rengeteg terepi munkát igénylő feladat. Ezzel szemben a távérzékeléssel történő adatgyűjtés gyors és hatékony információszerzést biztosít az erdészek számára a szúbogár-fertőzöttség mértékéről, és a várható továbbterjedés alakulásáról a fák egészségi állapotának megismerésén keresztül. A felmérés eredményei hozzájárulhatnak a szükséges kezelés elvégzéséhez.

A szúkártétel térképezési módszerünk célja – a légi távérzékelés lehetőségeinek kihasználásával – a szúbogárral fertőzött területek azonosítása a fertőzés kezdeti vagy korai szakaszában, amikor még lehetőség nyílik a hatékony beavatkozásra, az állomány megmentésére.

Feladatok

A légi felvételezések a fák lombos és lombmentes periódusaiban is elvégzésre kerülnek. Az így gyűjtött és feldolgozott adatok alapján, valamint a terepen végzett felmérések révén meghatározzuk az egyes fafajokat, azok geometriai jellemzőit (magasság, koronaméret, becsült fatérfogat), továbbá értékeljük az egyes fák egészségi állapotát is, különös tekintettel a szúkártétel előrehaladottságára és mértékére.

Alkalmazott technológiák

  • légi hiperspektrális technológia
  • légi lézerszkennelés (LiDAR) technológia
  • terepi kalibrációs mérések
  • multispektrális műholdfelvételek

Végtermékek

Az előállított adatbázisban rejlő lehetőségek

Eszközeinkkel nagy földrajzi területeket tudunk lefedni, ezáltal vizsgálható a szúbogár-fertőzöttség terjedési iránya és léptéke is. Mivel csak a fertőzött területek azonosítása után nyílik lehetőség a hatásos védekezés kidolgozására, ezért kiemelten fontos a megfelelő időben történő térképezés, amire a multiszenzoros távérzékelési módszerünk megoldást jelent.

A légi távérzékelt adatok nem csak az aktuális állapotról nyújtanak információt, de módszereink alkalmazásával a szúbogarak terjedését térben és időben is nyomon tudjuk követni, amely alapot biztosít olyan modellek kidolgozásához, mely alkalmas a jövőbeli változások megalapozott előrejelzésére, és ezáltal a megfelelő kezelési stratégiák kidolgozására.

Kapcsolat

Amennyiben érdeklődik szolgáltatásunk iránt, keressen minket bizalommal alábbi elérhetőségeink egyikén:

E-mail: info@envirosense.hu

Telefon: +36 70 600 1661