Envirosense
hu | en
Alkalmazási területek

Mezőgazdaság

Napjainkban a mezőgazdasági és szőlészeti termelés sem nélkülözheti a fejlett térinformatikai megoldásokat.

Napjainkban a mezőgazdasági és szőlészeti termelés sem nélkülözheti a fejlett térinformatikai megoldásokat. Ha egy gazda nem akar lemaradni a piaci versenyben, követnie kell a korszerű technológiákat, hiszen ezekkel megkérdőjelezhetetlen előnyökhöz juthat versenytársaival szemben. Az általunk alkalmazott légi távérzékelési technológiák - a költséges földi mérésekkel szemben - képesek rövid idő alatt nagy területről pontos és nagy információtartalmú adatot szolgáltatni (költséghatékony megoldás).

A légi felmérések lehetőséget nyújtanak a mezőgazdasági területek nagyfelbontású, és magas megbízhatóságú alap adatainak előállítására, és belőlük a gyakorlatban hasznosítható információk kinyerésére (talajok állapota, talajok tápanyagtartalma, domborzat, mikro domborzat, vadkár, belvíz, gyomosodás, víz-stressz, erózió, defláció, stb.), melyek a mezőgazdasági gépekre szerelt földi merőeszközökből származó információkhoz képest nagyobb pontossággal és megbízhatósággal szolgálnak.

A szőlő ültetvényekről általában elmondható, hogy térbeli és termesztéstechnológiai értelemben rendkívül heterogének, a meglévő termőhelyi térképek sok esetben elavultak, méretarányaik kicsik a rendkívül elaprózódott parcellák tulajdonságainak a meghatározásához, ezért felújításra szorulnak. Az általunk alkalmazott aktív és passzív távérzékelési eljárásokkal előállíthatóak azok az alapadatok (pl.: sortávolság, sortájolás, sorközművelés, vagy tőkehiány stb.), melyek a szőlő termőhelyek és parcellák elhelyezkedéséről, méretéről, környezeti jellemzőikről, parcellán belüli változékonyságról szolgáltatnak információt. Az így előállított információk hozzájárulhatnak a termőterületek termesztési gyakorlatának fejlesztéséhez, valamint a szőlőterületek egészségi állapotának felméréséhez is (termelés optimalizálás döntéstámogatása). Az új adatállomány birtokában nagyobb biztonsággal valósítható meg a termelés felügyelete, pontosabban lehet következtetni az éves termés alakulására, valamint pontosítható a szüret indításának, időszakának meghatározása; precízebben és megalapozottabban tervezhető új ültetvények kivitelezése és a meglévő szőlő termő területek esetleges struktúraváltása.

Potenciális felhasználók köre

  • Mezőgazdasági termelők
  • Szőlősgazdák
  • Vadgazdák
  • Hatósági feladatellátók
  • Biztosító társaságok
Felhasználási területTechnológia
ortoLiDARhiperUAV
Termőhelyi környezeti tényezők térképezése (pl.: tengerszint feletti magasság, lejtőszög)
Műtrágyázandó területek meghatározása, a napkitettségnek és a terület lejtésének függvényében
Műtrágya és növényvédő szer akkumulációs csatornák felderítése
Lefolyás vizsgálatok
Mezőgazdasági parcellák lehatárolása
Precíziós mezőgazdasági alkalmazások (pl.: hiánytünetek és betegségek detektálása, gyomfelvételezés, biomasszavizsgálat, stb.)
Növényi vízháztartás vizsgálata
Talajtérképezés
Talajeróziós folyamatok vizsgálata
Talajdegradáció mértékének meghatározása
Mikrodomborzati tényezők térképezése
Földhasználati térképezés
Belvíz térképezés
Vadkár térképezés

Kérdése van?

Technológiáinkkal kapcsolatban az címen várjuk érdeklődését.

Elérhető adataink az Envimap.hu oldalon böngészhetők

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolat

ENVIROSENSE
E-mail: info@envimap.hu
Telefon: +36 70 600 1661