Mi az a távérzékelés?

A távérzékelés azon technikák összessége, amelyek segítségével információt szerezhetünk a megfigyelés tárgyáról, anélkül, hogy azzal közvetlen fizikai érintkezése kerülnénk.

Mi az a hiperspektrális távérzékelés?

A hiperspektrális (akár több száz sávos) és az aktív távérzékelési rendszerek az elektromágneses spektrum széles tartomány érzékelésére képesek és az alkalmazásukkal speciális és összetett információk nyerhetők a földfelszínről.

Mi az a LiDAR?

A LiDAR (Light Detection and Ranging) aktív távérzékelési rendszerekhez tartozik, ami azt jelenti, hogy a felvevő berendezés saját energiaforrással rendelkezik – így sugárforrás és érzékelő egyaránt.

Mi az a térinformatika (GIS)?

A GIS (Geographical Information System - Földrajzi Információs Rendszer) a térinformatika eszköze, amellyel a földrajzi helyhez köthető adatokat tartalmazó adatbázisból információk vezethetők le.

Mi az az EOV?

Egységes Országos Vetületi rendszer. A földmérési térképek vetületi rendszere, ami 1976-ban került bevezetésre, összhangban az EOTR-el. Ferdetengelyű, szögtartó, ún. süllyesztett hengervetület. Alapfelülete az IU-GG/1967 elnevezésű forgási ellipszoid.

Mi az az ortofotó?

A perspektivikus torzításoktól mentes képet ortofotónak, a digitális képet digitális ortofotónak nevezzük. Ha átalakítással párhuzamosan vetületi rendszerbe illesztés is megtörtént, akkor ortofotó-térképről illetve digitális ortofotó-térképről beszélünk.

Mi az a drón?

Drón (Drone) = Pilóta nélküli, távirányított, repülni képes eszköz.

Mi az a geodézia?

A földméréstan (geodézia, gör.) régebben csak az egyszerűbb mérnöki munkákat jelentette, ma azonban majdnem általánosan annak a tudománynak megjelölésére használják, mely a Föld matematikai felületének meghatározásával foglalkozik.

Rólunk mondták

Elérhető adataink az Envimap.hu oldalon böngészhetők

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolat

ENVIROSENSE
E-mail: info@envimap.hu
Telefon: +36 70 600 1661