Űrfelvételekkel a városi hőszigethatás mérsékléséért

2023 decemberében partnerünk, a Paulinyi & Partners Zrt. szerződést kötött az Európai Űrügynökséggel (ESA) az „Űrkutatás a zöld építészetért” (Space for Green Construction) pályázati konstrukció keretében. A projektben vállalkozásunk is aktívan közreműködik. A projekt célja egy olyan megoldás kifejlesztése, amely műholdfelvételek felhasználásával feltérképezi a városi hőszigethatást, hogy ezekkel az adatokkal javíthassa a Paulinyi & Partners prediktív szimulációs eljárásainak hatékonyságát.

A városi hőszigethatás minimalizálása komoly lehetőséget kínál az építőipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére. A klímaváltozás hatására, a jelenlegi technológia mellett, 2050-re a melegedő városok hűtése akár 60 százalékkal több szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint a fűtés. A problémára a kifejlesztésre kerülő HeatScape Resolve szolgáltatás nyújt megoldást, amelyet az ESA-val közös projekt adataira épít. Ez a megoldás problématérképet biztosít a tervezők számára, elemzést készít a városi hőszigethatások mérséklésére vonatkozó tervekről, és segíti az eredmények követését. A szolgáltatás kiegészítő elemként illeszkedik a Paulinyi&Partners által alkalmazott szimulációs energetikai modellekhez, amelyek növelik az épületek és városnegyedek energiahatékonyságát és növelik a beruházások értékét. Ehhez a fejlesztéshez szolgálnak rendkívül értékes adatokkal a műholdfelvételek, amelyeket a következő egy évben felhasználhatunk majd. Az Envirosense feladata a projektben a műholdas felvételek feldolgozása, input adatok előállítása, valamint a modellezést támogató térképkészlet kialakítása.

(Forrás: Paulinyi&Partners Zrt. https://www.linkedin.com/company/paulinyiandpartners/ )

A kereskedelmi célú fejlesztési tevékenység az Európai Űrügynökség programjának részeként, és finanszírozása mellett, az ARTES BASS program keretében valósul meg. A közleményben kifejtett nézetek és vélemények nem tekinthetők az Európai Űrügynökség hivatalos állásfoglalásának.