Megoldásunk a parlagfűre

A parlagfű korunk legjelentősebb allergén növénye, amely az ország szinte bármely területén megjelenhet. A pontos monitoring a hagyományos terepi bejárással nagy erőforrás igényű és alacsony hatékonyságú. Sok esetben a mezőgazdasági táblákban, a tábla széléről szabad szemmel nem észlelhető, nagy méretű, gyomosodott foltok jelentős mennyiségű pollent termelhetnek, amelyek a szél segítségével akár több száz kilométeres távolságra is eljuthatnak. 

A parlagfű előfordulását nagyon nehéz pontosan megmérni, erre leginkább műholdas és drónos technológiákat alkalmaznak; az előbbi nem elég pontos, az utóbbi pedig nagyon lassú és kis léptékű megoldás. Az Envirosense Hungary által alkalmazott nagy kapacitású digitális kamerákból és hiperspektrális szenzorokból álló légi felmérő rendszerek, valamint a speciálisan parlagfű észlelésre fejlesztett módszer alkalmas nagy területek gyors és megbízható térképezésére. Egy nagyváros és több száz km2-es környezete egy napon belül felmérhető, a parlagfű előfordulását bemutató térképek akár pár napon belül előállíthatók.

A hiperspektrális szenzorral készített térképek eredményes eszközei lehetnek a parlagfű gyors, pontos térképezésének, így hatékony eszköz lehet ennek az agresszívan terjedő gyomnövénynek a visszaszorításában.