Vízmegtartást támogató digitális domborzatmodellek

Egyre gyakrabban tapasztalunk hosszú, száraz, aszályos időszakokat. Így egyre jobban felértékelődik a talajnedvesség megőrzését célzó vízvisszatartás. A vízmegtartást célzó technológiák segítik az egyre gyakoribb aszályos periódusokban fellépő vízhiányt, így csökkentik ezen időszakokban jelentkező terméskiesést.

A 2023-tól induló új agrártámogatási rendszer számos ilyet ösztönzőt tartalmaz. Az Európai Bizottság számára benyújtott magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv zöld intézkedéseinek több eleme is tartalmaz vízmegtartásra irányuló támogatási elemeket.

A talajok és ökoszisztéma vízmegtartó képességének javítását elsősorban a földhasználat váltás, a felszínborítás mozaikossá tételével (szegélyélőhelyek, nem termelő területek), illetve a vízmegőrző agrotechnikák alkalmazásának ösztönzésével kívánják elérni.

Különböző támogatásokkal ösztönözik az agrár-ökológiai programban (AÖP), az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések (AKG), az ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO) terén, a vízvisszatartást szolgáló infrastruktúra fejlesztését.

A területi vízvisszatartást szolgáló kisléptékű vízi létesítmények tervezéséhez és a különböző meliorációs eljárások kivitelezéséhez szükséges a nagy felbontású digitális domborzatmodell, amelyet cégünk egyedülállóan az ország jelentős részéről légi lézerszkennelés alkalmazásával előállított. Az így elkészített modellel segítséget nyújthatunk az agrárszektor szereplőinek is.