Ki gondolta volna? – LiDAR technológia a tájfutásban

Szaktudásunkkal hozzájárulunk a hazai tájfutóversenyek színvonalának emeléséhez.

A tájfutás – más néven tájékozódási futás – hazánkban is népszerű sportág. Ez egy természetközeli sport, amely nagy terhelésnek teszi ki a sportolót testileg és mentálisan is. Kitartó lábakra, erős szívre és edzett tüdőre van szükség. Mindezek mellett elengedhetetlen a magas szellemi koncentráció is, hiszen a sportolók egy térkép alapján, tájoló segítségével tudnak tájékozódni és megtalálni azokat a kijelölt pontokat, amelyek az adott verseny pályáit alkotják. A navigáció melletti folyamatos haladás sokkal nehezebb, mintsem azt elsőre gondolnánk, a térkép alapján hozott azonnali döntések befolyásolják a verseny végkimenetelét.

A megbízható térképek elkészítése mindig is kihívást jelentett a tájfutásban.

Eddig vagy több évtizedes topográfiai térképeket vagy rossz felbontású műholdas domborzati adatokat tudtak használni. A megfelelő precizitású tereprajzok elkészítéséhez jelentős plusz munkát kellett végezniük a térképek készítőinek.

Cégünk mostantól azzal tudja támogatni a tájfutók versenyeit, hogy naprakész adatokat szolgáltat a térképekhez a LiDAR technológia és mérnökeink szaktudása segítségével. Segítségünkkel a terep mikrodomborzata a vegetációval sűrűn borított területen is tökéletesen megismerhető. Eddig nem állt a versenyszervezők rendelkezésére ilyen minőségű szolgáltatás. A téradatainkból készített részletgazdagabb térképek a hazai versenyek színvonalának emeléséhez járulnak hozzá.

Az Envirosense és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség tehát közös munkába kezdett. Ennek eredményeképp a sportolók nagyobb eséllyel hozhatják ki magukból a maximális teljesítményt, és sokkal magabiztosabban állhatnak majd a rajtvonalhoz megbízható térképeikkel a kezükben.

Vélemény, hozzászólás?