Tíz éve a Nemzeti Parkok szolgálatában

A távérzékelési adatokból előállított termékek egyik meghatározó felhasználója a természetvédelem. A távérzékelés segítségével nagy területek térképezhetőek olyan helyeken, is ahol a terepi bejárás nem lehetséges. A nemzeti parkok nagy kiterjedésű működési területéről több olyan jelenség megfigyeléséhez, elemzéséhez és vizualizációjához biztosítottunk távérzékelt adatokból nyert termékeket, amely a hagyományos technikákkal nem, vagy csak nagy erőforrások által lehetséges.

Cégünk több mint tíz éve szolgáltat távérzékelt adatokat és az adatokból előállított különböző szolgáltatásokat, termékeket hazánk Nemzeti Parkjai számára. A távérzékelés szinte minden technológiáját alkalmaztuk a természetvédelem területén. Az egyik ilyen technológia a légi hiperspektrális távérzékelés, amelyet már sikeresen használtuk invazív gyomok térképezésében a Középső- Ipoly völgye területén, illetve gyepeket alkotó fajok térképezésében a Hortobágy területén.  A hiperspektrális technológiát akár faj szintű azonosításra is alkalmazhatjuk nagy területek térképezésében.

Nagyon sok rekonstrukciós munka zajlik az élőhelyek megőrzése és új élőhelyek kialakítása érdekében, amelynek tervezési feladataihoz a leghatékonyabb módszer a terület légi lézerszkenneléséből készített domborzatmodell alkalmazása. A Hortobágyi Nemzeti Park területén az egykori bombázótér területéről, míg a Fertő Hanság Nemzeti Park területén a Hansági területről készült átfogó terepmodell. A nagy felbontású domborzatmodellek hatékony eszközei a víz-és tereprendezés célú tervezési feladatoknak. Az élőhelytérképezési és tervezési célú munkákon kívül demonstrációs célú domborzatmodellek is készültek, amelyekből akár 3D nyomtatott terepasztalok is előállíthatóak. A távérzékelés lehetőséget ad a határon átnyúló jelenségek vizsgálatára. Az Aggteleki Nemzeti Park megbízásából nagyragadozók élőhelyének és migrációs útvonalainak vizsgálatára készítettünk különböző térképeket, amelyek a szomszédos országokban hasonló technológiával készült térképekkel és adatbázisokkal integrálhatók. A térképek segítenek megérteni a farkasok, medvék által bejárt területek sajátosságait. A terepmodellek további felhasználási területe a Nemzeti Parkok területén található régészeti lelőhelyek felderítése és lehatárolása. Különleges feladat volt a kaptárkövek  pontos 3D modelljének elkészítése, amihez földi lézerszkennelés és légi távérzékelés integrációját alkalmaztuk.  

A Bükki Nemzeti Park területén végzett légi lézerszkennelés eredményeivel pontos adatbázist készítettek a kunhalmokról és az elemzések során újabb lelőhelyeket is sikerült megtalálni. A nagy pontosságú, akár négyzetméterenként 20 mérési pont, légi lézerszkennelés alkalmazásával naponta több 100km2 terület is térképezhető. Az idei évben a kora tavaszi lombmentes időszakban végeztünk légi LiDAR méréseket a Duna-Ipoly Nemzeti Park által kijelölt területeken a Börzsönyben. Az adatok széles körűen alkalmazhatóak a fák egyed szintű vizsgálatától kezdve a terep geomorfológia vizsgálatáig.